lørdag 17. april 2010

Pål Anders Ullevålseter var gjest på medlemsmøtet

Det ble en skikkelig trivelig kveld da klubben hadde medlemsmøte. Ca 40 var møtt opp og fikk først høre klubbens leder Knut Braastad fortelle om de arrangementer som er planlagt i 2010. Deretter entret Pål Anders scenen og fortalte om veien fra Ullevålseter til Dakar, en vei som er brolagt med ståpåvilje, tro, mot, fornuft, kunnskap, vilje, mangel på respekt og en dose god gammeldags galskap.

I den ene enden en ung gutt som faren - en tidligere skihopper - ønsket å se i sine egne skispor, men som etterhvert fant glede i å måle hopplengden til crossykkelen da Pål Anders flere ganger i uka trente på Hellerstadbanen.  I den andre enden er veien så langt kronet med 2.plass i årets Dakar - en imponerende prestasjon.

Pål Anders fortalte om den dagen da de skulle opp i nesten 5.000 meters høyde - fra omtrent havnivå - på morgenkvisten.  Pål Anders hadde kledd seg skikkelig godt med flere stillongser, crossbukse, overtrekk, jakker, moffer rundt hendene og maske foran ansiktet.  Svetten rant da de skulle starte, og sikkert litt ekstra da han så mange av konkurrentene som kun hadde på seg vanlig kjøreutstyr.  Hvem var det som ikke hadde skjønt?  5.000 meter er jo rimelig høyt - og kaldt?  Etter noen mil begynte stigningen og det ble kjøligere.  Underveis var det et par kontroller av leger for å sjekke at alt fungerte i høyden.  Selv med all påkledningen følte Pål Anders etterhvert at han holdt på å fryse skvett ihjel.  Det hjalp imidlertid betydelig da han hos den ene legen så en tynnkledd portugiser stå og gråte høylytt med en uutholdelig neglesprett.

Eller da han i 47' varme var på vei ned et dalsøkk over et elveleie og motoren begynte å fuske, og han beveget seg frem i 1.gir.  Han sendte noen kjølige tanker til mekanikeren - som forøvrig fikk masse ros og som ikke hadde gjort en feil på åtte år - men etterhvert som han så de konkurrerende fabrikkjørerne stå i åssiden og skru skjønte han at det var bensinen som kokte i forgasseren.  Problemet forsvant ikke før de kom opp i høyere strøk og lavere temperatur.  Det var hans utrettelige pågangsmot som gjorde at han fortsatte å kjøre mens de andre brukte tiden på å skru på noe som ikke lot seg fikse i varmen.  Han klatret den dagen kraftig på resultatlistene.

Med seg på teamet i år hadde han Fransisco Arredondo, som var med helt til sykkelen hans brant opp på 8.etappe.



Etter foredraget var det salg av effekter, og mange av klubbens medlemmer går nok etterhvert rundt med Dakartrøye eller -buff.  Knut takket for det engasjerende foredraget med en blomst.  Etterpå var det mange som fortsatte med sosialt samvær på China House i Sundet.

På klubbens blogg fulgte vi i vinter Pål Anders underveis til Dakar.  Du finner innleggene her.

Ingen kommentarer: