fredag 22. juni 2012

Gamle lok og smale spor


Åtte jernbaneinteresserte stilte til start på Bankplassen i Sundet torsdag 21. juni. Jernbanemuseet på Hamar var målet. Det hadde Kate bestemt. Så da ble det sånn.
Klokka 18.18 kjørte vi det forteste vi turde langs Østsidevegen og E6 til Hamar, for å rekke omviseren før han gikk hjem. Roar Stenersen ga oss en fin omvisning blant gamle lokomotiver, skinneganger, stillverk og andre rariteter fra jernbanehistorien.
Imponerende alt sammen. Men mest imponerende må en vel kunne si at Dovregubben er. Lokomotiv nummer 470. Et enormt damplokomotiv som hadde sin virketid fram til 1957. Strekningen som giganten betjente var mellom Otta og Trondheim. Aldri utenfor.
Etter halvannen times omvisning i museets vakre omgivelser og fine utstillinger, takket vi Roar og kjørte inn til Hamar sentrum, der vi inntok en middels hamburger på McDonalds.
Sånn ved halv elleve-tiden var de fleste eidsvollsboerne tilbake i heimen, mens hovedstadsboerne måtte tvære turen en drøy halvtime ekstra. Sånn sett er Eidsvoll mer sentralt enn Oslo.
Med på turen til Hamar var Gjert Klokkerhaug, Torodd Sannerhaugen, Espen Johannessen, Kate Olsen, Geir Danielsen, Wenche Nymoen, Svein Nymoen og Inge Lien.
Bildene viser en modell av Eidsvoll jernbanestasjon og det enorme lokomotivet «Dovregubben» nr. 470.

Ingen kommentarer: