torsdag 9. august 2018

Fremdeles uten tak...

Torsdag 9. august 2018. Da klokka klang, så fort vi... kjørte. Til nabokommunen i sør og Nes kirkeruiner. Der mangler fremdeles taket. Det ser ikke ut til at snekkerne har tenkt å gjøre noe som helst.
Erlend Smedsrud dukket uventet og overraskende opp på bankplassen i Sundet. Han tok ansvar ved det dårlig vedlikeholdte huset, og leste følgende fakta fra Wikipedia: «Nes kirkeruin i Nes i Akershus ligger på Disen ved det neset der elvene Glomma og Vorma møtes. Kirkeruinen er et populært samlingspunkt for bryllup, gudstjeneste, konserter og andre kulturaktiviteter. Kirken ble bygget på en offerplass fra førkristen tid og var opprinnelig en langkirke. Denne kirken lå på prestegården Disens grunn. Prestegården ble på grunn av fare for leirras flyttet. Disen ligger nå omtrent en kilometer fra den gamle ruinen, men nærmere Nes nye kirke.
Det opprinnelige kirkebygget var fra 1100-tallet og ble senere påbygd flere ganger. Kirken ble satt i brann under krigen mot Sverige i 1567, men ble gjenreist senere. I 1697 ble den utvidet til en korskirke. Kirken brant ned i 1854 etter et lynnedslag og ble på grunn av rasfare ikke gjenoppbygd.
Noe av inventaret fra den gamle kirken ble reddet under brannen og befinner seg i dag i den nyere Nes kirke fra 1860. Det dreier seg om altertavlen, døpefont fra 1100-tallet med tilhørende himling og prekestol.
Kirkeruinens første konserveringsarbeide ble påbegynt i 1924 og den er senere blitt reparert og konservert flere ganger. Fra 2005 og noen år framover, vil kirkeruinen være helt eller delvis avstengt på grunn av et større konserveringsarbeide.
Nes kirkeruin inngår i Nes samlinger. Et klokketårn ble innviet i 2010 bekostet og reist av Årnes Rotaryklubb.»
Ja, sånn er historien i korte trekk. Foruten kjøreturen ble det som vanlig hyggelig samling i kirkerommet, men litt kaffe og kjeks for de som hadde med.
Denne gangen var Erlend Smedsrud, Gjermund Tømte, Ole Tømte, Håkon Brubakk, Kate Olsen, Jan Arnesen, Morten Syversen, Bjørn Troberg, Tom Ole Hamre, Torodd Sannerhaugen og Svein Nymoen med på turen.

Alle jula!

Erlend leser fakta mens Ole er lutter øre.

Hele menigheten samlet.

Motorsykkelparken i kveldssol.

Ingen kommentarer: