fredag 17. juli 2009

Torsdagstur 16. juli

Denne gangen var Brandbu målet for kjøreturen. Dette var en fin kveld, selv om regnbygene hang rundt oss i alle retninger. Vi kjørte i hovedsak på tørre veier, og nesten på kuer og sauer. Øystein hadde glemt igjen sertifikatet hjemme, så vi lovet å kjøre sakte i forveien. Men han nådd oss ikke igjen. Vi stoppet på Lygna og ventet ei stund, men nei, ingen Øysten kom. Det viste seg at mens vi kjørte Trondheimsvegen via gamle Nebbenes, så kjørte han E6 og var dermed FØR oss hele tida. Den fortapte sønn ble gjenfunnet etter at han passerte Raukr Viking like utenfor Brandbu sentrum. Der ble det kaffe og brus i fellesskap, før Jan og Lise kjørte tilbake til Norefjell og Gjert, Øystein og Svein fortsatte nordover langs Randsfjorden til Fall, der vi svingte av mot Raufoss. Artig kjøreopplevelse over åsen selv om veien var ganske dumpete. Klokka 22.30 omtrent var de fleste hjemme i garasjen igjen. Bildet er tatt utenfor Raukr Viking.

1 kommentar:

Anonym sa...

det ble diskutert dybde på sjøen mm på turen... her er info direkte klipt fra Wikipedia-

Randsfjorden ligger 135 moh. og har et areal på 139,2 km². Dybden varierer noe, den største dybden er mellom 131 og 134,5 meter.

Randsfjordfergen krysser Randsfjorden mellom Horn og Tangen.

Randsfjorden er en fjordsjø som ble dannet av isen under og etter siste istid. Området utgjør en svakhetssone i jordskorpa på grunn av en forkastning, der østsiden har sklidd ned mens vestsiden er presset opp. Bergartslagene er dermed best bevart i øst der vi finner kambrosilurske skifre og i høyereliggende områder permiske lava bergarter. Disse lagene er erodert på vestsiden og vi finner prekambrisk grunnfjell.

Randsfjorden var en viktig årsak til bosettingsmønsteret på Hadeland. Utenfor Eidsand ligger flere øyer, blant annet Kongeøya og Sandøya. Rundt innsjøen finnes flere golfbaner.

Snorre skriver at en gang kong Halvdan Svarte hadde vært på besøk på Hadeland, reiste han over Randsfjorden på vei hjem. Da gikk han gjennom isen med sin hest og slede, og druknet.