torsdag 5. september 2019

En ganske dårlig vedlikeholdt bygning

Torsdag 5. september 2019. Nes kirkeruiner i Nes i Akershus ligger på Disen ved det neset der elvene Glomma og Vorma møtes. Kirkeruinene er et populært samlingspunkt for bryllup, gudstjeneste, konserter og andre kulturaktiviteter.
Kirken ble bygget på en offerplass fra førkristen tid og var opprinnelig en langkirke. Denne kirken lå på prestegården Disens grunn. Prestegården ble på grunn av fare for leirras flyttet. Disen ligger nå omtrent en kilometer fra de gamle ruinene, men nærmere Nes nye kirke.
Bygningshistorie: Det opprinnelige kirkebygget var fra 1100-tallet og ble senere påbygd flere ganger. Kirken ble satt i brann under krigen mot Sverige i 1567, men ble gjenreist senere. I 1697 ble den utvidet til en korskirke. Kirken brant ned i 1854 etter et lynnedslag og ble på grunn av rasfare ikke gjenoppbygd.
Noe av inventaret fra den gamle kirken ble reddet under brannen og befinner seg i dag i den nyere Nes kirke fra 1860. Det dreier seg om altertavlen, døpefont fra 1100-tallet med tilhørende himling og prekestol. (Kilde: Wikipedia)
Det var hit torsdagsturen gikk denne gangen. Fem deltakere på fire motorsykler ble enige om å kjøre til ruinen, fotografere og deretter kjøre videre til Sanngrund der kaffe og is eller annet godt kunne nytes. Planen ble fulgt til punkt og prikke, og like etter at sola var gått ned i vest, startet vi hjemturen.
Dette var en litt kjølig, men fin kveld å kjøre motorsykkeltur. Ikke noe regn, litt våt asfalt her og der, akkurat nok til at vaskebøtta og såpa må fram i morgen.
De fem som var med denne gangen var Hans Olav Hognestad, Inger Marit og Olav Dahlen, Jarle Brynestad og Svein Nymoen.
Inger Marit, Olav, Hans Olav, Jarle og Svein foran ruinen.

Det er flere gamle gravsteder der. Denne er fra 1871.

Inne i ruinen.

Kirkeruinen sett fra øst.

Hestekastanjene er i ferd med å modnes.

Fra sørsiden ser den gamle ruinen slik ut.

Ingen kommentarer: