torsdag 27. juni 2013

Orgelbrus og klokkespill

Vegard Sandholt startet omvisningen utenfor kirken, med
dens historie fra start til nå.
Torsdagstur til Oslo har vi gjennomført før. Men vi har aldri besøkt Oslo Domkirke og fått omvisning der. Det fikk vi denne gangen, av Vegard Sandholt, som selv er fra Eidsvoll. Nå er han blant annet dirigent for koret i kirken. Dessuten er han en fremragende organist og klokkenist, som reiser verden rundt og holder konserter.
Vegard Sandholt er en virtuos orgelspiller.
Han tok oss med gjennom kirkens historie, fra første stein ble lagt, til slik den er i dag. Vi fikk se sakristiet, kirkerommet, urverket til tårnurene, de fire kirkeklokkene samt det bitte lille brannmuseet helt i øverste etasje. Og ikke minst fikk vi høre Vegard spille både orgel og klokkespill. Tokata og fuge i D-dur på orgelet ga et mektig inntrykk, og klokkespillet ga tårnrommet gjenklang av jazzrytmer. Han er en mester på tangentinstrumenter, denne Sandholt. I tillegg er han en historiekjenner og engasjerende forteller.
Her spiller Vegard Sandholt på kirkens klokkespill.
Vi som var med på denne turen, har aldri opplevd noe lignende før. Det ble en lære- og opplevelsesrik kveld, der vi også fikk trimmet oss opp og ned tårntrappene. Men det hadde vi sikkert bare godt av.
Utsikten fra vinduene i det bitte lille brannmuseet i tårnet er flott.
De som tok turen denne gangen var Kate Olsen, som også ordnet med avtalen, Gjert Klokkerhaug, Heidi Nyland, Knut Braastad, Torild Tjernsmo, Wenche Nymoen og Svein Nymoen.

Ingen kommentarer: